Råa broccolibiffar

Provade på att göra råa (raw) broccolibiffar first time ever Kände att jag behövde boosta lite med c-vitamin och järn så dessa är perfekta och sprängfyllda med nyttigheter! Råwsome as you would säga in Swenglish.

Och gott blev det, vilket även min proppmätta köttissambo tyckte! Jag antar att det ger dessa bra betyg?


DSC_0308

Raw Broccolibiffar (ca 6 st):

6 dl riven broccoli

6st körsbärstomater

1 msk riven fänkål

10 cm purjolök

1/2 dl solroskärnor

2cm färsk chili

1msk Färsk hackad persilja

(Lite) Pressad citron

Himalayasalt

Peppar

Gör såhär -> Riv broccolin i en skål – topparna är att föredra! Skiva tomaterna och blanda i fänkål, purjolök, solroskärnor, chili och hackad persilja. Mixa samtliga ingredienser i en skål och krydda sedan med lite pressad citron, himalayasalt & peppar. Om du har en torkugn så bör man kunna man torka dessa för att få en fastare konsistens. Om man är som jag och inte har sådan lyx, ät råa eller låt stå i ugnen på låg (biffarna får ej bli varmare än 42grader om du vill behålla alla nyttigheter!) värme ca 1-3 timmar! Vill man göra dessa o-råa, prova ha i lite mjöl och stek på låg värme i olja!

Serveringsförslag: 

-> Gör en rå guacamole genom att mixa 1 avokado, 1/2 vitlök, salt, peppar och pressad citron. Jag åt biffarna tillsammans med spenat, machesallad, blodgrape, spiraliserad rödbeta, äpple och granatäpple!


Nyttig, rolig info: 

bild

Broccoli odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker, vilket gör denna gröna goding klimatsmart. Broccoli ser ut som ett litet bebisträd och när jaaag var liten, så var jag säker på att det var det. Du med va? Förutom att de låtsas att vara gulliga träd så innehåller broccoli 62mg kalcium/100g och i förhållande till RDI är produkten rikast på Vitamin C som uppgår till ca 104 %av RDI. Bättre än alla citrusar – GALET NAJS! Vitamin C behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten. Men tänk på att C-vitamin är värmekänsligt och om mat hålls varm länge (eller värms upp upprepade gånger) minskar mängden C-vitamin i maten. SÅ ÄT BROCCOLI RÅ!

imageSpenat gör dig stark! Kolla bara på Karl-Alfreds megamuskler! Dom vill jag ha! Dessutom är även mycket näringsrik och näringstät när alla ämnen räknas samman. I förhållande till RDI är produkten rikast på Folat som uppgår till ca 97 % av RDI. Folat/folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat/folsyra ger blodbrist – och vem vill ha det? Spenat är grymt att äta, inte bara för att det förebygger blodbrist (och gör dig stark), utan också för att det sänker kolesterolvärdet, minskar risken för tjocktarmscancer och har ett högt järninnehåll!

Ett svar till “Råa broccolibiffar”

  1. […] ju våren här och HEJ rå mat! Idag gjorde jag en blandning av olika saker, broccolibiffar enligt Andrea Sunnas recept, tomatröra enligt mitt eget, och serverat med äpple, morötter, hemgroddade groddar […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: