Världsagod Vegansk kebab, aka Vebab

Om det är något som veganer är extra bra på, så är det att hitta på kluriga och bra namn på substitut-rätter. Vebab är alltså en mash-up mellan orden ”vegetarisk/vegansk” och ”kebab” – enligt mig låter vebab lite finare än kebab. Sen att det är godare, mer miljövänligt och barnsligt enkelt att göra, gör det bara bättre!


DSC_0324

Recept Vebab, ca 2 portioner: 

1 pkt Veggi sojastrips

3 msk Soya

3 msk Tomatpuré

2 tsk Liquid Smoke

5 Vitlöksklyftor

1 tsk Sambal oelek (eller 2cm hackad, färsk chili)

Spiskummin

Svartpeppar

Grillkrydda

Himalayasalt

Gör såhär -> Koka upp vatten och häll ner veggi-stripsen. Låt de koka upp i ca 2 minuter och häll sedan av vattnet. Pressa ut lite av vätskan och stek sedan stripsen på medelhög värme utan matfett. När stripsen blivit lite torrare, häll över lite matfett (jag använde Carlshamns mjölkfria flytande margarin). Häll på 2 tsk liquid smoke, 3 msk soja, 3 msk tomatpuré och blanda. Tillsätt mer matfett efter behov, se till så att stripsen inte bränns fast! Krydda med 5 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek, massa spiskummin (efter smak, men ca 1/2 msk), peppar, grillkrydda och himalayasalt. Sänk värmen och stek på låg värme tills stripsen är mjuka men med lite yta! Försök att inte äta upp allt innan det hamnat på tallriken, själv misslyckades jag nästan med det.

Serveringsförslag -> Potatisklyftor, tomatsås, vitlökssås och sidesallad med äpple. Gör egna potatisklyftor genom att skiva potatis i klyftor. Sätt ugnen på ca 225 grader och lägg ut klyftorna på en plåt med ugnspapper. Strö över lite hackad vitlök, hackad rosmarin och lite olja, salt och peppar. Blanda väl och låt stå i mitten av ugnen ca 20-30 minuter tills potatisklyftorna är gyllene. Rör runt efter 15 minuter. Jag brukar nästan alltid stänga av ugnen då och låta de stå på eftervärmen i 10 minuter till – då blir de extra goda!


Produktinfo: 

Ibland kan det vara svårt att hitta vissa produkter i butiken. Här får ni ett ansikte på två av de produkter jag använde mig av till att göra vebaben.

bild-2

Veggis Sojastrips brukar man oftast hitta bland torrvarorna och oftast tillsammans med en massa andra goda vegetariska (läs veganska) grejer. Dessa strips innehåller 51,2g (!!!) protein per 100g torrvara. Är inte det helt sjukt bra? In your face köttälskade, proteinhetsare – försök hitta kött som har samma proteinvärde!

Liquid Smoke är naturlig hickoryrök, denna flaska är guds gåva till veganerna. Allt du har liquid smoke i ger en lite rökigare smak. MUMMA! Den finns oftast att hitta bland färdigsåser/soya/buljong osv.

Ett svar till “Världsagod Vegansk kebab, aka Vebab”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: