Vegansk Mac ‘n’ Cheese á la Andréa

Jag har hittat på en fantastistk, >ostlös< Mac’n’cheese – say what? Veganer är allt konstiga.

Skämt åsido, veganer är bäst. För vi älskar bjäst. Vad är bjäst undrar du då? Jo, det ska jag säga dig. Du har inte levt utan bjäst. Bjäst är bäst. End of my monolog, börja laga Mac’n’cheese. NU! 


DSC_0328

Mac ‘n’ yeast (4 portioner): 

7 ekologiska jordärtskockor

300g ekologiska kikärtor

250ml Oatly Ekologisk Havregrädde

ca 7dl snabbmakaroner

1/2 dl bjäst

1 ekologisk vitlöksklyfta

1/2 tsk vitpeppar

1/2 tsk himalayasalt

1/2 dl Ströbröd

Färsk Persilja

Gör såhär-> Skala jordärtskockorna och hacka till mindre bitar. Koka sedan upp kockarna i havregrädden på medelvärme. När de blivit mjuka (ca10min), ta bort från spisen och tillsätt kikärtor, bjäst, hackad vitlök, salt och peppar. Mixa med handmixer tills blandningen blir slät.

Sätt ugnen på 200grader.

Koka upp 4 portioner (ca7dl) snabbmakaroner och häll sedan av vattnet. Blanda därefter i makaronerna i ostsåsen och blanda väl. Vänd ner i en gratängform och toppa med 1/2dl ströbröd, en nypa bjäst och färsk, hackad persilja. Låt stå i mitten av ugnen 30 minuter. Sen – b(j)äst av alltMOFFA I DIG! 

Du kan även äta denna mac’n’cheese utan att stoppa den i ugnen – lika gott det !


DSC_0382

Serveringsförslag: Gör en grönsallad med granatäpple, spenat och tomat.

Eller servera med valfri kall sås, BBQ-sås är dödligt gott med denna Mac’n’cheese!


Kul info: 

Jordärtskocka är ett bra miljöval då svensk ekologisk jordärtskocka finns att tillgå under större delen av året. Jordärtskocka odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker och kockarna är väldigt rika på jod, järn och kalium! Bra grejer det ! Vad är jod för nåt? Jo, Jod är ett livsviktigt grundämne som finns i två hormoner hos människan; tyroxin och trijodotyronin. Dessa två hormoner bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättningen. De stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling. Att få i sig jod kan vara extra besvärligt då en lättast får i sig det genom att äta andra/andras kroppssektret osv. Men om en inte vill det, så finns det ju schysstare sätt. Ät jordärtskockor – it’s good for ya’!

Kikärtor är en baljväxt och baljväxter är mycket resurssnåla att producera och därför ett bra mycket miljöval. Välj gärna ekologiska – för eko rules! Kikärtor är rika på protein, mineraler och kostfiber! Främst så är kikärtor väldigt rika på folat – folater behövs för cellernas ämnesomsättning och vid bildning av röda blodkroppar! Sen kan en inte undgå att kikärtor är sjukt gott – jag menar – kikärtor är ju the mother of HUMMUS.

Bjäst är en grym källa för protein och vitaminer speciellt Vitamin B. Den är även naturligt låg i fett, natrium och helt fri från socker, mejeriprodukter och gluten. Bjästen har en stark smak som påminner om nötig, ostig och krämig smak vilket gör den perfekt som ersättning som ost! Bjäst for president!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: