Bästa bönburriton

Taco på en torsdag!? Jag vet, jag kanske framstår som galen nu. Men tydligen blir de som allra bäst då. Alla har sina olika tacotraditioner. Jag har alltid kört på sojafärs och färdigkrydda – inget fel i det. Men detta kommer hädanefter bli min nya tacofavvo. Proppad med nyttigheter! Så himla gott! 


DSC_0342

Recept Bönburritos

(Räcker till ca 2 ashungriga personer)

Bönröra:

2 pkt svarta bönor (ca 460g)

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

5 cm chili

1 lock liquid smoke (ca 1tsk)

200g krossade tomater

4 msk mango chutney

2 tsk sambal oelek

1 msk mald spiskummin

1 krm salt

1 krm peppar

Gör såhär -> Hacka 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor och ca 5 cm färsk chili. Stek i olja på medelvärme tills löken blir genomskinlig.

Tillsätt därefter de svarta bönorna, glöm inte att röra runt – brända bönor är inte lika gott ! Blanda 200g krossade tomater, 4 msk mango chutney, 1 lock liquid smoke (ca 1 tsk), 1 msk spiskummin, ca 1 krm salt och svartpeppar. Rör ner tomatblandningen med bönorna och låt det stå på medelvärme och gotta till sig!


DSC_0327

Ris:

2 portioner fullkornsris

8 körsbärstomater

1 dl strimlad rödkål

30g Färsk persilja

100 g majs

1 liten rödlök

1 msk olivolja

Gör såhär -> Koka upp två portioner fullkornsris. Hacka rödlök, persilja, körsbärstomater och rödkål. När riset är klart, tillsätt samtliga ingredienser och rör runt!


Guacamole: 

2 mogna avokado

2 vitlöksklyftor

1 msk sambal oelek

salt

svartpeppar

vitpeppar

Gör såhär -> Lägg de skalade, urkärnade avokadosarna i en bunke tillsammans med 2 vitlöksklyftor, 1 msk sambal oelek och mixa med handmixer. Salta och peppra efter smak!


Till Servering:

1 pkt mjuka tacobröd

1 Röd Paprika

1/2 pkt färsk bladspenat

Lime

Hacka paprikan. Fyll bröden med bönröran, riset, guacamolen, spenat och paprika! Pressa över lite lime.

Dö veganmatsdöden. 

DSC_0342


Nyttig info: 

Svarta bönor innehåller en hel del grymma grejer. Bland annat är det järnrika och innehåller en hel del proteiner. I förhållande till RDI är svarta bönor (100g) allra rikast på Järn som uppgår till ca 15 % av RDI. Järn ingår främst i blodets röda färgämne, hemoglobin. Det är hemoglobinet som transporterar luftens syre från lungorna till kroppens olika vävnader, så det hjälper till att syresätta kroppen. Fiffigt! Hur järn tas upp påverkas mycket av andra ämnen. Vitamin C kan exempelvis förbättra upptaget medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det. Därför är det grymt att pressa lite lime på burriton!

Ris kallas för fullkornsris/råris/brunris när det yttersta skalet på risgrynet är borttaget. Det innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än vitt, skalat ris. Fibrer ger en mättnadskänsla och underlättar tarmverksamheten genom att binda vätska vilket minskar risken för förstoppning och divertiklar (utbuktningar i tarmväggen). Plus att jag tycker det är mycket godare!

Avokado gör det lättare för kroppen att ta upp antioxidanter från annan hälsosam mat. När deltagarna i en amerikansk studie toppade sina sallader med några matskedar avokado absorberade de betydligt mer av ämnen och vitaminer som motverkar cancer och hjärtsjukdomar och stärker immunförsvaret. De hälsosamma fetterna i frukten motverkar inflammationer, förbättrar blodflödet och håller blodfetterna i schack. Tack vare sitt höga innehåll av bra fetter (22 gram per styck) hjälper de dig att behålla mättnaden längre! Avokado är ett måste till allt!

4 svar till “Bästa bönburriton”

 1. Den här bloggen är otroligt snygg och recepten är väldigt intressanta, keep it coming!

  Gilla

 2. Isbaronen skriver:

  Jag dubbar dig till kungen av maten.

  Gilla

 3. […] Detta recept har jag provat flera gånger innan, men det här var första gången jag testade att torka det. Det blev supergott även som torkat ute på vandringen! Receptet på böngrytan kommer härifrån: […]

  Gilla

 4. Emelie skriver:

  Grymt recept! Supergott!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: