Chickpea Tikka Masala med kikärtsbröd

Igår käkade jag på indisk restaurang och ve och fasa – till min förvåning hade de typ ingenting vegetariskt (läs veganskt). Bara en sketen liten grönsaksgryta som smakade eld i munnen. Jag ogillar verkligen stark mat, men är förtjust i indisk och asiatisk mat. Hur går det ihop undrar du då? Jo, en gör maten själv. Och hoppar över all överflödig chili. Istället för eld i munnen blir det en fröjd i munnen! Hur underbart är inte det?? Så här är min variant på indisk, lättlagad chickpea masala. Mums!


DSC_0334

Chickpea Tikka Masala (ca 4 portioner):

300 g Kikärtor

1 Lök

3 Vitlöksklyftor

1 Stor Sötpotatis

1 tumnagel färsk ingefära

5cm färsk chili

150g Vitkål

400g Krossade tomater

2dl Kokosmjölk

5 msk Tandoori-krydda

2msk Spiskummin

1dl Vatten

4 nävar färsk spenat

Gör såhär -> Skala sötpotatisen och skiva den i mindre bitar. Gör samma med ingefäran och hacka löken + vitlöken + chilin. Stek sötpotatisen, löken, chilin, vitlöken och ingefäran i oljad (stor) kastull på medelhög värme i ca 5 minuter. Hacka vitkålen och tillsätt därefter vitkål, kikärtor, de krossade tomaterna, vatten och kokosmjölken. Låt koka upp i ca 15 minuter på medelvärme och släng sedan ner kryddorna och spenaten. Låt grytan mysa till sig tills den blir lagom geggig och låt svalna något innan servering.


Kikärtsbröd:

6dl vetemjöl

5 dl kikärtmjöl

4dl ris&kokosmjölk

2msk olja

1 tsk mortlade korianderfrön 

1 nypa salt

Gör såhär -> Blanda vetemjöl och kikärtsmjöl med salt och de bortlade korianerfröna. Rör ner oljan och ris&koksmjölken och arbeta till en smet. Låt smeten vila lite i ca 20 minuter. Dela sedan degen i 8 delar på ett mjölat bord. Rulla bitarna till bollar och platta ut tills de bara bli 2cm tjocka. Värm upp en stekpanna på hög värme med olja. Stek en degbit i taget i ca 2-3 minuter på varje sida i den heta oljan samtidigt som du naggar bröden ordentligt med en gaffel – se till så att de inte blir för brända!
Strö en nypa salt över bröden och servera med kikärtsgrytan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: