Etik

Fler och fler blir veganer, men varför? Och vad innebär det?

skarmavbild-2016-10-20-kl-13-43-22
Det finns många anledningar till att en väljer att leva veganskt, huvudsakligen för djurens skull men människor väljer även ett veganskt leverne för att leva hälsosammare och mer miljövänligt!

Läs mer om de vanligaste anledningarna till varför en väljer att bli vegan:


skarmavbild-2016-10-20-kl-14-17-11

ETIK

Etik bygger på väl underbyggda normer om vad som är rätt och fel och hänger ihop med empati –  förmågan att leva sig in i och förstå andra individer känslors. Exempel på sådana normer är att en inte ska mörda, misshandla, stjäla, begå bedrägeri, förtal o.s.v. Etiska normer är också saker såsom att vara ärlig och lojal, att inte ljuga eller lura andra människor. Också rättigheter som ett ostört privatliv eller att inte skada någon är exempel på etik. Många lagar är upprättade efter dessa etiska normer.

Vad som anses vara etiskt rätt och fel kan förändras över tid och skiljer sig även åt mellan olika kulturer och livsåskådningar. I Sverige är det tillexempel numera olagligt att aga sina barn, dock har det inte alltid varit det och i många delar av världen är det fortfarande lagligt. Tidelag (sex med djur) blev inte förbjudet i Sverige förens så sent som 1 April 2014 men betyder det att det var etiskt rätt med tidelag innan dess?
Känslor, lagar och sociala normer kan alltså avvika från vad som vi anser är etiskt rätt. Därför är det nödvändigt att kontinuerligt tänka över och undersöka sina egna moraliska uppfattning, sitt beteende och normer så att de är rimliga och välgrundade.
Djur är kännande individer med egna viljor och behov, precis som vi människor. De vill undvika smärta, få stimulans och kärlek. De känner glädje och värnar om sina liv. Visste du t.ex. att människans DNA är till 98,5% identiskt med schimpansens? Eller att grisar är mycket intelligenta djur som anses vara smartare än hundar (och minst lika lättlärda, lojala och tillgivna)? Eller att kossor har bästa vänner och blir stressade när de separeras? Eller att delfiner som hålls i fångenskap visar tydliga tecken på stress och otillfredsställelse? De får ofta magsår och andra sjukdomar – och det har hänt att delfiner begått självmord genom att simma in i poolväggen.

Det är dock inte olagligt att utnyttja och döda djur för att producera mjölk, ägg och kött. Och att äta kött och andra animaliska produkter är fullt lagligt, eller hur? Och zoo och cirkusar finns lagligt i Sveriges alla hörn. Många använder sig av detta som ett argument till att fortsätta leva som de gör, att de har lagen på deras sida, men betyder bristen på lagar som förbjuder detta att det är etiskt rätt att hålla djur i fångenskap, utnyttja deras kroppar och sedan avrätta dem för att bli föda när vi anser att deras liv är uttjänade? Och i sådana fall: varför är det okej att göra så mot vissa djur som tex kossor, kycklingar och grisar – men inte mot katter och hundar? I många länder äter en både katter och hundar, något som förfärar och upprör människor i västvärlden. Men vad är egentligen skillnaden?

Människan behöver inte animaliska produkter. Djuren plågas, utnyttjas och dödas således i onödan.

Ställ dig själv dessa frågor:

 • Tycker jag att det är rätt att djur lider/ hålls i fångenskap/ utnyttjas för att producera föda?”
 • ”Tycker jag det är rätt att djur lider/hålls i fångenskap/dödas för att bli föda/kläder?”
 • ”Tycker jag att det är rätt att djur hålls i fångenskap och plågas/stressas i underhållningssyfte (ex. cirkus, zoo)?”
 • ”Tycker jag att det är rätt att djur hålls i fångenskap och blir utsatta för plågsamma djurförsök i forskingssyfte?” 

  När du har tänkt över dessa frågor och kommit fram till svaret att svaret är ”nej”, så finns alternativet att ändra din moral utefter din etiska ståndpunkt.
Om en individs etiska ståndpunkter, alltså det personen teoretiskt säger sig stå för, inte stämmer överens med individens moral (det sätt individen agerar på – de handlingar personen utför) kallas det för dubbelmoral.
Det vill säga: om du svarar nej på ovanstående frågor men ändå fortsätter att köpa produkter från industrier som utnyttjar och dödar djur så är det dubbelmoral. 
skarmavbild-2016-10-20-kl-13-58-14

En person som ändrat sin moral utefter sin etiska ståndpunkt, och därmed bojkottar produkter som skapat lidande för andra levande varelser, kallas för en vegan.

En vegan bojkottar inte bara kött utan även ägg, mjölk, honung, animaliska tillsatser och animaliska material (såsom läder, päls och skinn). Det behöver inte betyda att en ger upp någonting – veganska alternativ till animaliska produkter finns lättillgängligt i varenda livsmedelsbutik. Och om utbudet inte är tillfredställande kan en alltid höra med affären om de är villiga att beställa in de varor du eftersöker.

En etisk vegan anser också att djur ska få finnas till för sin egen skull och inte för människans underhållning/behov. Att med bestraffning träna djur att göra onaturliga saker eller att låsa in djur i trånga burar för att visas upp för allmänheten (som på tex. cirkusar och zoo) ses inte som underhållning i en etisk vegans ögon.

skarmavbild-2016-10-20-kl-18-52-06

Djurförsök är tillåtet enligt både svensk lag och EU-lagstiftning. Det finns till och med krav på att utföra djurförsök för att testa kemikalier, läkemedel och nya behandlingsmetoder. Men betyder det att det är etiskt rätt? Redan 1978 fastslog riksdagen att djurförsök är ett etiskt problem och att djurförsöken därför bör begränsas. Även om djurförsök har haft stor betydelse för forskningen, ska man vara medveten om att det finns fysiska skillnader mellan människor och djur som gör att resultaten inte rakt av kan överföras till människor. T.ex. har mer än 80% av alla blivande läkemedel, som fungerat i djurstudier, visat sig sakna effekt eller ha allvarliga biverkningar när de väl testas på människor. Det finns alltså all anledning att ifrågasätta resultat från djurförsök och istället satsa på att använda moderna metoder mer anpassade för att studera vad som händer i människokroppar snarare än i gnagare.  Att undvika produkter och läkemedel som är djurtestade är således också viktigt för en etisk vegan.

Veganer vet också att det är omöjligt att helt undvika att skada djur, t. ex att insekter kan mosas mot bilens vindruta när en kör bil och att en kan råka trampa på insekter på marken. En undviker helt enkelt det som en rimligen kan!


ANTALET DJUR SOM DÖDAS PER ÅR I SVERIGE: 

skarmavbild-2016-10-20-kl-15-50-24

83 265 440 Kycklingar

2 550 710 Grisar

417 390 Nötdjur

252 880 Får & lamm


(Bild tagen från härifrån, klicka in för att läsa mer om köttets påverkan!)

skarmavbild-2016-10-20-kl-14-17-32

ANTALET DJUR SOM ANVÄNDS I

DJURFÖRSÖK PER ÅR I SVERIGE: 

990 000 djur

(ca 2 700 djur varje dag)
Förutom fiskarna i provfiske är råttor och möss de djur som är vanligast i djurförsök, liksom fiskar och fåglar, men under åren 2009-2012 användes även totalt 485 katter, 5 579 hundar och 176 apor i försök. Även fåglar, kaniner, marsvin, nötkreatur, grisar och många andra djurslag används. (källa)

 


skarmavbild-2016-10-20-kl-13-43-22
Tankeställning:

”För dig är det bara en måltid eller eller ett klädesplagg, ett av många i ditt liv. Men för den måltiden, det där plagget, har djuren fått betala med hela deras liv. Om du enkelt kan minimera lidandet och sluta stödja dödandet av andra individer – varför skulle du inte ?”


LÄS MER: (KOMMER SNART)

14670890_10153872294491771_5139750485623494024_n14650061_10153872294716771_5715622173117858401_n

 


Ett svar till “Etik”

 1. Elise skriver:

  Hej Andrea! Jag är fortfarande lakto-ovo veg men vill, och är på god väg, till att bli helt veg. Mitt största problem mot veganism är min omgivning, min familj och mina vänner, som jag älskar väldigt mycket, som inte förstår varför och ser veganism som ett hinder och inte en möjlighet. Du är en stor inspirationskälla för mig, och jag skriver till dig både för pepp själv men även för att uppmärksamma dig – du är grym. Du står upp och visar att allt verkligen bara är inställning. Du ger fakta vänligt men bestämt och vet vad du pratar om. Du visar att livet inte alltid är en dans på rosor och vissa saker måste man bara ta sig igenom. Jag skriver inte detta för att ”pussa dina fötter” utan för att jag tycker att personer som du behöver veta hur otroligt mycket ni ger, och att ni förändrar. Så fastän vi inte känner varandra, vill jag säga tack. Tack för att du är en av de stora källorna till att jag har ”made the connection” och slutar leva på andra för att börja leva för mig själv. Tack.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: