Thailands Östkust

Backpacka som vegan? Absolut! Här har jag samlat mina bästa bilder från Thailands östkust tillsammans med lite grymma tips och personliga highlights som jag hoppas kan hjälpa och inspirera dig på din resa!


•BANGKOK•

15972373_10154102940751771_5079881902054266793_othailand3

Highlights i Bangkok

• Svincoola veganrestaurangen Veganerie med skön vibe och riktigt god mat
(men något dyrt med priser på runt 200-300baht/huvudrätt)

• MBK Shoppingcentre med massor av billiga prylar ! Glöm inte att pruta rejält! Ofta kan en pruta ner minst hälften av de priset de begär från början. Här hittar en ALLT! Inredning, elektronik, kläder, smycken, mat..
You name it! Lyckades fynda två par ”Levis”-shorts utan läderpatch (Woho! Patchen gjord av pressat papper) som jag använt nästan varje dag sedan dess.

 • Heldag i Ayutthaya som ligger två timmar tågresa norr om Bangkok. Tåget kostade oss inte mer än 20 baht (5sek) enkelväg och väl framme hade vi prutat till oss en egen tuctuc chaufför som visade oss alla guldklimpar. Staden, som grundades omkring år 1350, var under sina glansdagar ett viktigt centrum för politik, kultur och handel i Thailand och att besöka de gamla ruinerna var en stor höjdpunkt för oss!

thailand16thailand2thailand5thailand19

Fler Tips

 • I foodcourten som ligger på bottenplanet i Siam Shoppingscentre finns ett stånd med prisvärd veganmat! Vi köpte med oss riktigt bra rätter med seitan, grönsaker och ris för 70 baht (+5baht för take away).

 • Åk tåg! Det är superbilligt att ta tåget från en del av Bangkok till en annan och även om tuctucs är kul så är tåget desto mer prisvärt. Däremot är det bra att försöka hålla koll på vart du är då det inte alltid framkommer så tydligt.

 • Om det kliar i benen så är parken Benjasiri som ligger vid tågstationen ”Phrom Phong” perfekt för löpning och det finns även ett utegym. Jag drog på mig löpardojorna och sprang där strax efter solnedgången med ett hundratal andra träningstokar.

•BAN PHE – KOH SAMET•

15975165_10154112783701771_6994008750003058611_othailand18thailand7thailand15thailand12

Tips i Ban Phe & Koh Samet

•  Ät på stans i princip enda veganrestaurang Number One! För endast 30baht(8sek) får du ris och valfri ”kötträtt”. Riktigt goda och vällagade seitan, tofu och grönsaksrätter.

• Hälsa på hos Dog Rescue Thailand‘s shelter, som ligger en knapp halvtimme från Ban Phe, och gosa med gatuhundar som fått en andra chans. Hör av er till dem innan och donera gärna en slant – de är i stort behov! Vi drog dit för att lämna över pengar som vi hade samlat ihop för att de varit vänliga nog att ta emot en gatuhund som vi hittat. Historien om våran gatuhund Manfred fick stor spridning på Facebook och vi lyckades samla ihop 14.000sek på två dagar att skänka i förmån för Dog Rescue Thailands fantastiska arbete! Läs hela historien här!

• Att stanna hos Naam på Ban Phe Hostel var en stor anledning till att vi förälskade oss i Ban Phe! Hennes härliga energi förgyllde våra dagar och hon delar gärna med sig av bra tips på saker att göra. För backpackern är detta absolut bästa (och billigaste) stället med varmdusch, kök och riktigt fina rum!

• Om du är sugen på någonting äkta så är Koh Samet inte riktigt ”the shit”. Men om du är en partyprisse som vill ha gött strandliv så är Koh Samet perfekt och ett väldigt vackert och turistigt ställe. Ta dig utanför staden och bo innanför naturreservatet för bästa upplevelse. Billigaste båten dit kostar 100 baht (25sek) tur och retur, sen kostar det 20 baht att komma in till ön och ytterligare 200 baht(50sek) för att få vistas inom naturreservatet (vilket du i princip måste pröjsa för attt få ut någonting av din vistelse..) så det är ett dyrt resmål för backpacker-plånboken!  Boenden ligger på runt 800baht per natt men vi lyckades få en billig bungalow för 500 baht på Nagas Bungalows(där de även i restaurangen kan göra riktigt bra vegansk stir fry!).

• HYR MOPPE! Att hyra moppe kostade endast 200 baht (50sek) per dag hos Naam och att utforska Ban Phe’s omgivningar är ett must-do. Vi letade rätt på en väg som tog oss upp i bergen bakom Ban Phe och vägen till toppen var riktigt grusig, gropig och äventyrlig! Om du kör ca 10 minuter österut från Ban Phe finns det även supermysiga och billiga matställen precis vid stranden där det är enkelt att få tag på vegansk stir fry. Även för att få ut det mesta av Koh Samet så är moppe bästa sättet att ta sig runt.

thailand9thailand

•KOH CHANG•

thailand17thailand14thailand8thailand20Highlights på Koh Chang

Klong Koi beach är i särklass finaste stranden på Koh Chang och boendena för backpackern är desto bättre. Om du går bakom stranden så finns det väldigt fina, genuina och billiga boenden. Vi bodde hos Wee på Freedom Home där du för ett rum för 300 (76sek) baht per natt. Wee är Thailands svar på Ernst. Han har byggt hela stället själv och det ligger precis bredvid en liten flodmynning. ”Äkta” är det ord som genomsyrade hela stället.

• Bada i vattenfall. Runt om hela Koh Chang finns det vattenfall och det är otroligt uppfriskande att kasta sig i det kalla vattnet. Vill du skippa turistvattenfallen där du tvingas betala massa cash så är Khiri Phet, som ligger på Koh Changs östra sida, grymt. Vägen dit är otroligt fin att köra och det tar ca 10 minuter att gå från parkeringen till vattenfallet.

•  Vandra runt i Mangroveskogen i Salak Phet.

•  Åka moppe! Ja, jag vet att jag tjatar. Men friheten en har med moped är svårt att slå. Varning för dyra ställen med överpris och lurendrejeri. Vi hyrde en moppe för 300baht på ”The Kitchen” i Lonely Beach och ägaren tog 1. för mycket betalt och  2. tvingade oss att betala 3200 baht(810sek) för skador vi inte orsakat. Sök reda på billiga ställen som hyr ut välanvända moppar för 200 baht (50sek) så slipper du bli lurad. Vägarna är otroligt fina att köra på den KÖR FÖRSIKTIGT! Berg- & dalbanevägarna skriker ”olycka” och kör du för snabbt så är du garanterad en krasch.

16300468_10154148212056771_444210677278023154_o

Mama’s fried rice

Tips på matställen:

The Spa på Koh Changs östsida. Ät här om du vill besöka mangroveskogarna eller Khiri Phet vattenfallet. Otroligt god mat, serverar både kött, vegetariskt och har en bred veganmeny som även har inslag av rawfood. Rekommenderar starkt att ta bort majonäsen från bönburgaren och addera avokado så får du en grym veganburgare som kostar 120 baht (30sek).

•  Mama’s restaurang bakom Klong Kloi beach var helt klart våran mest välbesökta. Drivs av Mama och Papa’s familj och det är en otroligt familjär, kärleksfull och genuin restaurang. Finns inget veganskt på menyn men be henne göra ris/nudlar med grönsaker så får du rejält med omsorgsfullt lagad mat för en billig peng! Finns ingen skylt utan gå bakom Klong Koi beach, vid ”supermarket” följ vägen till höger och därefter gå vänster. På hörnet finns en liten äkta thailändsk restaurang med köket i mitten av restaurangen och det är Mama’s.

•   På partygatan vid Lonely Beach har de i ett av kebab/pizza stånden en Falafelrulle med vegansk vitlöksmajo (trodde det var för bra för att vara sant men efter att ha läst majo-innehållsförteckningen 10 gånger om så var lyckan gjord!) för 100baht (25sek). Otroligt värt när en tröttnat på ris och grönsaker.

•  Frukt! Frukten på Koh Chang är löjligt billig. Hos mama’s kan du köpa en hel ananas för 20 baht(5sek) och på gatorna hittar du smoothies och blandad frukt i stora förpackningar för 30 baht (8sek). Go Bananas!

•TRAT•

thailand10thailand6

Highlights i Trat

• Vi fullkomligt älskade att ALLA i Trat hejade på oss på gatan. Otroligt trevlig och hjälpsam befolkning och det gjorde att vi älskade denna genuina stad! Breda leenden och glada kids. Husen är färgglada, det finns många mysiga gränder och floden som rinner igenom Trat ger staden en riktigt idyllisk känsla. Dessutom inte ens i närheten av lika dyrt som på tex. mer turistiga Koh Samet. Vi hittade enkelt vegansk streetfood för 30 baht och boendet låg på 250 baht för ett rum på Pop Guesthouse.

•  Nattmarknaden i Trat är ett måste att besöka. Även om det inte är jättemycket veganskt där så finns det både frukt, grönsaker och även vissa traditionella thailändska bakverk som är veganska. Jag hittade några desserter gjorda på rismjöl och kokosmjölk som var riktigt goda!

•  Ät på stadens enda veganska ”restaurang”. Det kan vara svårt att hitta till denna lilla traditionella thailändska restaurang men om du i området Soi runt Thanon Chai Mongkon, frågar efter ”Raan Ahaan Mangsawirat” så kan lokalbefolkningen peka dig i rätt riktning! Seitan, tofu och grönsaksrätter med ris för endast 30 baht. Vi köpte med oss en påse inför våran långa bussresa till Kambodja vilket var ett riktigt smart drag !

16252251_10154149583801771_448727128032247015_o

ÖVRIGA TIPS:

•  Om du vill gå ”off the grid” och äventyra utan att tappa bort dig så är det riktigt bra och prisvärt att köpa ett turist-simkort med enbart surf till din smartphone. Då kan du enkelt leta reda på vägen hem till hostelet eller till veganrestauranger i din omgivning utan att tappa bort dig! Kostar runt 600baht (150sek) för 30 dagar med 4gb surf hos True, finns att köpa redan när du landar på Bangkoks flygplats.

•  Lär dig pruta. Och jag säger det igen: lär dig pruta! Kläder, skor, transport och mat finns överallt och thailändarna kommer ta ett högre pris av dig för att du är turist. Pruta på ALLT! Får du inte det pris du vill ha så gå därifrån – det finns många fiskar i sjön. Bli inte avskräckt när människor blir otrevliga för att du prutar, ofta är det bara en taktik. Vi hade redan första dagen en kvinna som bad oss dra åt helvete i Bangkok för att vi försökte pruta på en sarong. När vi gått ca 20 meter till så hittade vi samma sarong och fick den för det pris vi begärt utan några problem.

• Memorera ordet ”Mangsawirat” som betyder vegan. Om du har ett simkort med wifi kan du alltid använda google translate för att förklara att du inte vill ha fisksås eller ostronsås i din maträtt på ställen där de inte förstår engelska och annars kan du alltid ladda ner ”Vegan Passport”-appen till din smartphone. ”Nom” betyder ägg och ”Kai” betyder ägg så var tydlig med att du inte vill ha det i din mat! Leta rätt på den röda och gula ”Jai” symbolen som indikerar vegetarisk mat.

• Våga säga ”Nej Tack”! Kolla runt innan du bokar transport eller hyr en moppe, du kommer hitta någonting mycket billigare runt hörnet. Vi kände oss lurade flera gånger trots att vi var på våran vakt och ibland blev folk rentav läskiga och otrevliga då vi inte ville boka med dem direkt. Om någon beter sig otrevligt eller hotfullt SÅ KÖP/BOKA INTE MED DEM. Det är en taktik för att få dig stressad och känna dig tvungen att köpa. Ha skinn på näsan och gå till någon annan, billigare och trevligare, istället.

• Åk inte till Pattaya. Värdelös, superturistig stad som i princip är ett enda stort red light district. Stranden är smutsig och full av människor.

•  Laga egen mat är inte alltid billigare men då får du åtminstone vad du känner dig sugen på! På många hostel finns det tillgång till kök. Våra standardfrukostar var oftast ”hemlagade” och bestod oftast av havregrynsgröt med mandelmjölk och färsk frukt eller bröd med margarin, vegansk chilipaste, tomat och oregano.

alla bilder är mina och får endast användas med min tillåtelse! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: