Kambodja

Landet med kor, Kambodja, har länge varit en drömdestination för mig. Kossor, stora fält och fantastiskt fin natur. Röda jordvägar, grottor och peppar i världsklass. Tempelruinerna i Angkor Wat är utan tvekan en av de häftigaste platserna mina fötter vandrat på medan Kampot i söder bjöd på god mat, fantastisk natur och äventyr. Och på småvägarna i Kep i återfann vi tjusningen med att cykla när vi trampade runt intill havet på våra hyrcyklar.


dsc_0058dsc_0077dsc_0047


• SIEM REAP • KAMPOT  KEP 


dsc_0025-2dsc_0035-3


“Stuff your eyes with wonder,

live as if you’d drop dead in ten seconds.

See the world.

It’s more fantastic than any dream

made or paid for in factories.”


dsc_0119-2dsc_0333-1dsc_0007-1


4:e Februari

After getting an electric shock that I seriously thought was going to be my death we jumped on a bus scarily similar to the Knight Bus in Harry Potter and started a 12h travel on a tiny bus bed.

After a really bumpy ride and almost no sleep we lost our backpacks because they forgot to wake us up and started driving back to Siem Reap.

When they found out we were still on the bus the driver sent us on a tuctuc-ride with the destination unknown in the middle of Phnom Penh that ended up with us finding our backpacks and the bus that finally took us all the way to Kampot – where we walked for 1,5h in 37 degrees in order to find a place to stay..”
@vegandrea


dsc_0017dsc_0224dsc_0008dsc_0267


Hightlights i Kambodja

• Vi drog dit pepparn växer – Kampot. Kampotpepparn klassas som en av världens bästa pepparsorter och visst smakar den heelt fenomenalt. Förutom att Kampot är otroligt grönt med plantage runtom så kantas staden av höga berg och delas mitt i av  Praek Tuek Chhu-floden (som också är ett perfekt ställe att doppa sig i!).  Kampot var vårt absoluta favoritställe i Kambodja där vi direkt kände oss hemma, vi hittade en bungalow vid floden för 40kr per natt/person och åt mängder av billig lokalproducerad frukt! 

Bokor National Park som ligger ungefär en timmes moppefärd upp i bergen från Kampot var ett riktigt coolt stopp på våran resa. Att köra på de slingriga vägarna upp i bergen var en upplevelse i sig. I nationalparken kan en bada i vattenfall, besöka risfält och – allra coolast – vandra runt i ”Spökstaden”. I nationalparken finns nämligen en hel del övergivna hus, ett kasino och en gammal katolsk kyrka som en kan vandra runt fritt i. Det är dessutom gratis (bortsett från 2000 ryat för att komma in i nationalparken med moppe).

• Siem Reap är ingen destination att hänga på väggen men däremot Angkor Wat är helt enastående. Vi anlände dock till Siem Reap dagen efter att de höjt priset från 20 USD till 37 USD för ett endagspass vilket kändes väldigt surt. Det resulterade i att jag drog dit själv medan Linda slappade på byn och masserade sin ömma kropp. Trots det höjda priset var Angkor Wat sjukt mycket coolare än jag förväntat mig och jag hade ändå höga förhoppningar. Skrolla längre ner för att se bilder och läsa mer om Angkor Wat.

• Vi snubblade över Phsar Leu Thom Thmey market i utkanten av citykärnan Siem Reap när vi var ute och äventyrade med mopeden. Kläder, smycken, mat och allt du kan tänka dig till rätt schyssta priser. OBS! Äckel-varning om du går längre in på marknaden, där luktar det ruttet kött och hänger styckade kroppsdelar överallt som en som vegan inte direkt uppskattar att behöva se. Men ta gärna med köttisvännerna dit så att de blir avskräckta för all framtid, haha! 

Phnom Kbal Romeas grottan mellan Kampot och Kep var ett roligt stopp på resan. Jag fick en vän på köpet, 15-åriga Kambodjanska Van, som visade mig riktiga trånga och coola passager i det enorma grottsystemet. Även bra klättring för de som är intresserade finns i omgivningen!  Ligger på vägen till Grott-templet Phnom Chhngok som dessvärre var stängt när jag var där! 

 


dsc_0126-3dsc_0069-1dsc_0239-1


Att vandra över gränsen

Från Thailand passerade vi den Kambodjanska gränsen vid Poi Pet. Vi betalade 600 baht för att åka från Trat i Thailand till Siem Reap. Första biten åkte vi med en riktigt trevlig van med en go’ chaufför. När vi nästan var vid den Kambodjanska gränspassagen släppte han av oss på ett café och det var där det började bli riktigt otrevligt men som tur var så var vi redan förberedda på vad som skulle ske efter att ha snackat med otaliga människor som rest från andra hållet..

På caféet var det ett gäng militär-liknande kambodjanska män som agerade riktigt hotfullt mot oss. De försökte stressa oss och göra hela situationen panikartad. De sa åt oss att vi var tvungna att betala dem för att skaffa visum för att ta oss över gränsen. Vi vägrade och sa vänligt att vi skulle ha ett visa on arrival, vilket enkelt går att skaffa vid gränsen. Då hotade de oss med att lämna oss vid gränsen och åka iväg utan oss trots att vi redan betalat för resan. Vi stod på oss och vägrade betala dem någonting även om vi började känna oss desperata efter en lösning. Tillslut kom en trevligare kille, som också jobbade där, fram och sa att vi kunde vara lugna. Att vi visst skulle hinna med bussen och att vi inte skulle bli lämnade. Vid senare tillfälle, när vi yttrade oss om hur otrevligt hela situationen varit, så sa samma kille: ”I know, I know,  it’s just an easy way to earn money”..

Passagen över gränsen tog ca 2 timmar. Vi fick vänta i långa köer först för att komma ut ur Thailand och för att komma in i Kambodja. Däremot tog det inte lång tid att få vårt Visa on Arrival. Visumet kostar 30 USD (35 USD om du inte har med dig en bild). OCH vi kom med bussen utan problem, utan att ha betalat extra cash hos militärmännen, trots alla hot.


dsc_0025dsc_0196


Angkor Wat

 Att få se ruinerna från Tempelstaden Angkor Wat var min #1 anledning till att åka till Kambodja – och jag kan inte säga annat än att det var prislöst vackert och blew my mind away.

Läs mer och se bilderna från Angkor Wat här (kommer snart). 


Mattips Kambodja

• Att äta billigt är inga problem på de mindre gatorna runt om nattmarknaden i Siem Reap. Där kan du enkelt få tag i Ris & Grönsaker eller vårrullar för 1 USD.

• I Siem Reap finns dessutom VIBE som är en fantastiskt mysig veganrestaurang (bortsett från honung i vissa bakverk!) i Centrala Siem Reap. Maten är fräsch och riktigt god – med priser som gör lite ont i backpackerplånboken. Men ändå prisvärt! De säljer dessutom spreads på burk (cashewost!!!!) och smarriga raw bakverk. Perfekt när du behöver en break från ris och grönsaker.

• I Kampot snubblade vi över Aroma House. Aroma House är inte helt veganskt men har en fantastisk veganfalafel på menyn. Dessutom extraknäcker Lucky Clucky där – granntuppen som älskar att mingla i restaurangen och gosa med gästerna. Clucky kommer över nästan varje kväll och hänger i restaurangen och ägaren själv säger att sedan Clucky bestämt sig för att hänga där så har de sålt betydligt mer falafel och mindre kyckling. GO CLUCKY! 

• Förutom Aroma så var favoriterna i Kampot Deva Café och Simple Things. Vi bodde vid floden intill Deva Café som erbjuder en grym vegan tapas. Första stället vi käkade på i Kampot efter att ha haft en lååång och inte helt oproblematisk resa från Siem Reap. Simple Things ligger i city och har en grym veganburgare som inte får missas! De erbjuder dessutom Yoga på övervåningen varje dag förutom på onsdagar. 

• Strosa runt på fruktmarknaderna och köp med dig färsk frukt att käka till frukost eller mellis. Vill du däremot köpa billigare frukt utan att behöva pruta en massa så åk utanför städerna och köp direkt från odlarna. Kör du moppe kan du se ett och annat stånd längst med vägarna där de säljer bananer, jackfruit, papaya, mango, durian eller rambutan beroende på säsong.

16487696_10154174498766771_8581332876070638083_o


●   ●   ●

 FAKTA KAMBODJA

Självständighet från Frankrike deklarerad år 1953.

Landet är en monarki. 

Huvudstad: Phnom Penh

Officiellt Språk:  Khmer

Valuta: Riel (KHR) och USD

Population: 15,8 miljoner (2016)

Största Religion: Buddhism (ca 93% av befolkningen)

Mellan 800- och 1200-talet blomstrade civilisationen i Khmerriket, vars huvudstad Angkor var den största staden i världen. Rikets storhet går fortfarande att skåda om du besöker ruinerna av Angkor i närheten av Siem Reap.

●   ●   ●


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: