Södra Vietnam

vietnam24

Så fort vi passerade gränsen till Vietnam var kärleken ett faktum. Killen som satt vid gränskontrollen lutade sig sååå långt bak på stolen att han höll på att tippa, trött höll han upp passen ovanför huvudet och granskade samtidigt som han käkade popcorn. Toaletten där vi väntade på bussen som skulle ta oss till Hà Tiên var ett litet skjul – fyra väggar och ett lätt sluttande golv. That’s it. På lokala färjan till Phú Quốc var vi ensamma turister och på tvn visades det en vietnamesisk variant av ”Talang” på högsta volym. I tre timmar.  I Vĩnh Long lärde vi oss att dricka té på riktigt, på små plaststolar som verkade vara stulna från ett barnrum. Och innan vi skiljdes åt visade Vietnam vad trafik är på riktigt när vi körde moppe från distrikt till distrikt Hồ Chí Minh Citys galna citypuls.

vietnam30vietnam32


Hà Tiên – Phú Quốc –

Vĩnh Long – Hồ Chí Minh City


vietnam40vietnam21


Awimba-weh!

När vi kom i land på Phú Quốc visste vi inte vart vi skulle. Det var mörk och vi hade ingenstans att bo. Vi var de enda på båten som inte var från Vietnam och ingen pratade engelska, men tillslut hittade vi en buss som skulle ta oss till okänd location.  Väl på bussen lyckades vi kommunicera med en äldre vietnamesisk familj med hjälp av kroppsspråk. De kunde ingen engelska men drog med oss på jakt efter boende och därefter en utekväll på stan.

Tidigt på morgonen dagen efter knackade det på dörren. Vår vietnamesiska familj ville att vi skulle med på en liten busstur. Vi åkte iväg i en van och stressbesökte flera olika butiker och platser på i södra delen av ön och avslutade med té och buffé på en fin strand på västkusten.


vietnam35Fiskeby på Phú Quốcvietnam27En otroligt karismatisk äldre man på Phú Quốc och hans varanervietnam28


Höjdpunkter

● Veganskt överallt!Att vara vegan i Vietnam är hur enkelt som helst. I varenda hörn finns det små veganska restauranger. Många vietnameser säger att de är ”vegetarianer”, i verkligheten så avstår de kött, ägg och mejerier en eller två dagar i månaden av religiösa skäl. Under de dagarna äter de mängder med fejk-kött. Seitan och soyabaserade köttsubstitut finns lättillgängligt i alla möjliga former – tonfisk, skinka, lax, biff, korvar, kyckling i tusentals olika varianter.

● Människorna!Sån värme och glädje. Även om de inte kan engelska så fick vi vänner vartän vi gick, de var intresserade och vi kommunicerade på de mest fantasifulla sätt. Google translate är guld!

● Citypulsen! Att köra moppe i Hồ Chí Minh City är kanske en av de coolaste grejerna jag gjort. I staden bor 10 miljoner människor, lika många som i hela Sverige, och är indelad i 19 distrikt. Att navigera runt här är nästintill omöjligt om du inte har en karta med dig och jag kan lova dig att du får trängas med ett hundratals andra mopeder vid varje rödljus. Jag har nog aldrig sett så många mopeder på samma gång, någonsin. Det är helt sjukt hur trafiken flyter på, pulserar. 

vietnam25vietnam23

! HETA TIPS !

Moppe/Jag vet inte hur många gånger jag måste tjata om det men: hyr moppe! Det är ett helt oslagbart sätt att färdas på i. Friheten att färdas fort, att kunna köra på såval stora vägar som bakgator och skogsvägar. Ett måste för att hitta alla hidden gems Vietnam har att erbjuda ! 

●  Veganmåstet Âu Lạc/ Âu Lạc är Vietnams ledande vegoproduktproducenter, med över tusentals olika vegoprodukter du aldrig trodde fanns. Se till att du har plats kvar i din väska, för efter att du besökt Âu Lạc’s egna butiker kommer du vilja ta med dig halva butiken hem. 

●  Museum / Hồ Chí Minh City finns det en hel del intressanta museum. Missa inte att besöka Krigsminnesmuseet, Cu Chi-tunnlarna och Kvinnomuseet!  

vietnam33

vietnam31


●   ●   ●

– Càng đông càng vui – 

Vietnamese Proverb – the more, the merrier


vietnam26vietnam29

Kvinnorna i Vĩnh Long

Fan också. En vänstersväng fel, så hamnade vi på en trång liten gränd i Vĩnh Long. En söt liten dam står bakom en grön vagn och serverar drycker. Framför finns ett pyttelitet rött plastbord och ännu mindre stolar. Det är varmt och perfekt att pausa en liten stund för att dricka isté! Vi parkerar. Som enda icke-vietnameser i den trånga gränden så drar vi till oss en del uppmärksamhet. En kvinna sätter sig ner med oss och börjar snacka. Sen kommer en till. Och en till. Tillslut är hela gatan involverade i heta diskussioner vid vårat lilla röda bord. 

Det här var starten på en kärleksfull relation med kvinnorna i gränden. Varje dag satt vi i timmar vid det röda bordet för att diskutera allt mellan himmel och jord. Skratten och ropen ekade i gränden. Våra glas med isté var aldrig tomma och på bordet fanns det alltid något ätbart som kvinnorna tagit med för att bjuda oss på. 

vietnam39Några av kvinnorna i gränden

vietnam14vietnam43En äldre dam sorterar ris

Mat lagad med Kärlek

I väntan på transport hamnade vi i en ödslig del av Hà Tiên. Hungern tog över och vi hittade ett litet skjul där vi antog det gick att få tag på mat. Fram kommer det en liten dam, iklädd en pyjamasliknande outfit och fiskarhatt, och började prata med oss. Hon kunde ingen engelska. Efter många skratt och upprepade försök att förklara vegetariskt mat så såg vi hur det tillslut gick upp för henne! ”AH!!” Hon skrek på vietnamesiska och ut ur ett hus kommer en rynkig gubbe. De pratar och gubben sätter sig på en motorcykel och kör iväg. Vi förstår inget. Efter ett litet tag kommer han tillbaka, det visade sig vara hennes man. Han visar glatt upp en påse fylld med grönsaker. Vi nickar och visar tummen upp och damen slänger ihop en grym stirfry till oss samtidigt som hon berättar inlevelsefyllda historier på vietnamesiska. Vi nickar, låtsas förstå och är sååå glada över att vi hamnade i hennes lilla matbod.

vietnam20vietnam19

●   ●   ●

Đi một ngày đàng, học một sàng khôn

Vietnamese Proverb  – Travelling widens one’s horizon

vietnam15vietnam22

Veganmat i Vietnam

Happy Cow i all ära, men helt ärligt så är bara en bråkdel av alla vegorestauranger i Vietnam listade där. Vietnam kändes som veganernas mecka i jämförelse med ex. Kambodja som vi precis kommit från. Det finns veganska restauranger överallt som serverar fejk-kött i helt galna former. Mjölkfri glass, friterade tofusticks och veganska alternativ går att hitta på storstädernas snabbmatsställen. Seitan och sojakött överallt, kreativt tillagat, på även de minsta bakgatorna i de minsta städerna!

Det är svårt att lista bra ställen att käka på, då nästan alla vegorestauranger serverar billig och grym mat. Använd Happy Cow för att hitta restauranger med mer värsterländsk meny, funkar bättre i större städer såsom Hồ Chí Minh City eller på turistiga Phú Quốc.

vietnam10

Bánh mì med Seitan

vietnam3

Växtbaserad choklad- & vaniljglass

vietnam13

Mat från en av de oräkneliga vegorestaurangerna i Vĩnh Long


●   ●   ●

 FAKTA VIETNAM

Självständighet från Frankrike deklarerad år 1945.

Landet är en enpartistat och bara kommunistpartiet är tillåtet.

Press- och yttrandefriheten är begränsad.

Huvudstad: Hanoi

Största Stad: Ho Chi Minh-Staden (Saigon)

Officiellt Språk: Vietnamesiska

Valuta: Dong (VND)

Population: 92,7 miljoner (2016)

Största Religion: Buddhism (ca 65-70% av befolkningen)

●   ●   ●

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com
%d bloggare gillar detta: